12 лютого 2013

За інформацією ДПІ у Запорізькому районі



Що чекати платникам Запорізького району  від податку на нерухоме майно та хто і скільки сплачуватиме за квадратні метри?

З 1 січня 2013 року запроваджується податок на нерухоме майно. Про те, чого чекати  платникам Запорізького району від нового збору та хто і скільки сплачуватиме з нового року за надлишкові квадратні метри - розповіла начальник ДПІ  у Запорізькому  районі  Антоніна Анатоліївна Вагилевич.

- Антоніно Анатоліївно! Кому з платників податків потрібно готуватися до додаткових витрат наступного року?

Хочу одразу заспокоїти власників квартир житловою площею до 120 квадратних метрів і будинків до 250 «квадратів». Вони можуть не хвилюватись. Оподатковувані квадратні метри житла починаються з площі, що перевищує 120 і 250 «квадратів» квартири та будинку відповідно. Особливо хочу звернути увагу читачів, що оподатковується саме житлова площа. Якщо говорити про наш  район, переважну більшість  цей податок омине – будинків понад 240 квадратних метрів та власників більш ніж 120-метрових квартир не так вже й багато. А якщо взяти до уваги, що майно перебуває у спільній власності подружжя, то коло тих, хто сплачуватиме податок на нерухомість, звужується.


- А якщо людина є власником декількох квартир чи будинків, то за яких умов зобов’язана сплачувати податок на нерухомість?

На один із об’єктів нерухомості надається пільга, також пп. 265.2.2 п. 265.2 ст. 265  Податкового кодексу визначено об’єкти, що не оподатковуються. Крім того, власник майна має право вибору, з якої нерухомості сплачувати податок. Тобто людині, звичайно, вигідно обрати пільговою більшу квартиру чи будинок, що у власності, й сплачувати податок із меншої. Навіть якщо у власності два житлових об’єкти, площа яких не перевищує визначені законом 120 і 250 квадратних метрів, податок на нерухомість на один об’єкт нараховується.
Наприклад, власника нерухомості (фізичну особу) зареєстровано за місцем проживання в Ленінському районі м. Запоріжжя, де він є власником квартири житловою площею 70 м2, також він є власником житлового будинку в с..Долинське Запорізького району  житловою площею 90 м2; виховує трьох дітей.
Одже, один об’єкт нерухомості  у  власника не оподатковується, на інший база оподаткування зменшується ( 250 м2), тобто цей власник не є платником податку.


- Якою ж є ставка для власників, так би мовити, елітного житла, простіше кажучи, у скільки обійдеться кожен зайвий квадратний метр? І яким чином відбуватиметься визначення суми податку?

Податок обчислюють органи державної податкової служби (з об'єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб) та до 1 липня звітного року надсилають платникам податку податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити. Що стосується ставок податку, то для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, - вони становитимуть 1%, а для елітного житла 2,7 %, за 1 м2 площі об’єкта житлової нерухомості, враховуючи рішення місцевих рад, за зайвий квадратний метр буде сплачуватись 11, 47 грн., та 30,96 грн. відповідно. Нагадаю, що на 1 січня 2013 року Законом про державний бюджет затверджено розмір мінімальної заробітної плати – 1147 грн.
Наприклад,  дві фізичні особи є співвласниками квартири житловою площею 130 м2, частку кожного не виділено в натурі. Іншої житлової нерухомості ці фізичні особи у власності не мають. Вираховуємо з урахуванням рішення ради, яким затверджено ставки податку на нерухоме майно, суму податку, що підлягає сплаті за 10 м2 житлової площі квартири – 114,7 грн.
Якщо ж фізичні особи є власниками квартири житловою площею 130 м2,  і їхні частки, виділені в натурі, становлять відповідно 60 та 70 м2, то  житлова площа частини квартири, що перебуває у власності кожної з фізичних осіб, не перевищує 120 м2, і в такому випадку ці власники не є платниками податку.


- Податок на нерухомість, згідно Податкового кодексу вводиться з 1-го січня 2013 року, коли його варто сплачувати? Вже в січні? Раз на рік чи частіше?

Всі нюанси сплати податку на нерухомість регулюються статею 265 Податкового кодексу України. Зокрема, цією нормою передбачено, що податковий період дорівнює одному календарному року. Тобто, платити потрібно буде раз на рік. При цьому до 1 липня 2013 року усі фізичні особи – власники нерухомості, яка підлягає оподаткуванню, отримають від податкової служби повідомлення-рішення, в якому буде зазначено суму, що має бути сплачена до бюджету. А сплатити потрібно буде протягом 60 календарних днів.

- Як бути платнику, якщо він не згоден з розрахунками, які здійснила податкова служба?

Якщо платник податків не згоден з сумою нарахованого податку або вважає, що має пільгу щодо його сплати, він може звернутися в податкову службу з правоустановчими документами на нерухоме майно, і податкова провадить перерахунок суми податку та надсилає нове повідомлення-рішення.

- Чи передбачено подання декларацій з податку на нерухомість?

Так, подання декларацій дійсно передбачено до 1 лютого поточного року, але лише для юридичних осіб. Що стосується фізичних осіб – їм головне вчасно сплатити цей податок до бюджету.Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт.

- Чимало запоріжців мають дачні чи садові будинки. Вони оподатковуються?

 Ні, за умови, що у власника лише один такий об’єкт.

- Антоніна Анатоліївно! На Вашу думку, який зиск буде країні та, зокрема, нашому району  від запровадження такого податку?

Я глибоко переконана, що оподаткування нерухомості потрібно наповнити реальним змістом. Адже якщо такий податок стане однією з вагомих статей дохідної частини місцевого бюджету, інструментом для підтримки стратегічних соціально-економічних програм на користь мешканців району, сел, він, безперечно, необхідний. Якщо звернутись, приміром, до світового досвіду, то податок на нерухомість забезпечує 38% надходжень до місцевих бюджетів у Канаді, 33% - у Франції та близько 30% - у США. В країнах з економікою, що розвивається, податок на нерухомість становить 40-80% платежів до місцевих бюджетів.

- Звичайно, що у людей виникне чимало запитань. Де можна з’ясувати всі моменти щодо сплати податку на нерухомість?

Ми всі розуміємо, що податок на нерухомість для нашої країни новий. Його впровадження викличе чимало запитань. Тому пропонуємо платникам за всіма консультаціями звертатися на спеціальну телефонну лінію Інформаційно-довідкового департаменту: 0-800-501-007. Крім того, в ДПІ у Запорізькому районі  працює  центр обслуговування платників податків, де нададуть усю необхідну інформацію щодо нюансів сплати цього податку. Також уся інформація щодо податку на нерухомість міститься на офіційному веб-сайті ДПС України:  www.sts.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.