20 червня 2013

ГУ Міндоходів у Запорізькій області відповідає Приватним підприємцям



 Чи повинна фізична особа – підприємець подавати податкову декларацію щодо сплати орендної плати відповідно до укладеного нею договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності?

            Якщо договір оренди земельної ділянки державної або комунальної власності оформлено на фізичну особу – підприємця, то такий підприємець подає до органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю і сплачує земельний податок щомісяця впродовж 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.
Пунктом 286.2 ПКУ установлено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку на 1 січня і не пізніше від 20 лютого поточного року подають до відповідного органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за відповідною формою з розбивкою річної суми рівними частками по місяцях. Під час подання першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Надалі така довідка подається в разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.
Податкове зобов'язання з плати за землю, визначене в податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки За податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця впродовж 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.
Податкові органи щороку до 1 травня провадять облік фізичних осіб – платників податку і нарахування відповідних сум податку.
До 1 липня поточного року органи ДПС видають платникові податкове повідомлення-рішення про сплату податку за відповідною формою.


Чи є платником збору за спеціальне використання води приватний підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування та має перукарський салон?

 

Абзацом другим п. 326.2 ст. 326 Податкового кодексу України (далі-Кодекс) визначено, що за обсяги води, переданої водокористувачем-постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, збір обчислюється і сплачується таким водокористувачем-постачальником.
Згідно з п. 323.2 ст. 323  Кодексу починаючи з 1 липня 2012 р. не належать до платників збору за спеціальне використання води водокористувачі, зокрема, юридичні особи, фізичні особи – підприємці, платники єдиного податку, що використовують воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а саме: використовують воду в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.
При цьому пп. 324.4.1 п. 324.4 ст. 324  Кодексу передбачено виключення з об'єкта оподаткування збором обсягів води, що використовується для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, зокрема фізичних осіб – підприємців та платників єдиного податку.
Отже, якщо фізична особа – підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування та на підставі договору на поставку води використовує воду для здійснення господарської діяльності, що належить до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси» (ДК-2010) (яка включає, у тому числі, послуги з миття волосся та інші подібні види послуг, що передбачають використання води в господарській діяльності при наданні таких послуг), то така фізична особа є платником збору за спеціальне використання води за весь обсяг фактично використаної води.

В які терміни приватними підприємцями надається податкова декларація збору за спеціальне використання води?

              Податкові декларації збору за спеціальне використання води подаються платниками збору органам державної податкової служби у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу).
Платники збору подають одночасно з податковими деклараціями до органів державної податкової служби копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на постачання води та статистичної звітності про використання води за формою № 2-ТП (водгосп).

  
Чи сплачує збір за спеціальне використання води фізична особа підприємець, що знаходиться на загальній системі оподаткування та використовує воду із каналу (зрошувальної системи) для поливу вирощуваної сільськогосподарської продукції на підставі договору на водопостачання?
            Платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі – суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва (п. 323.1 Податкового кодексу України (далі-ПКУ).
Листом Мінприроди України від 15.03.2011 № 5515/16/10-11-МП повідомлено, що для вторинних водокористувачів дозволом на спеціальне водокористування є встановлений у дозволі первинного водокористувача ліміт використання води та відведення стічних вод абонентами і договір між ними.
Отже, підприємець, що знаходиться на загальній системі оподаткування та використовує воду з каналу (зрошувальної системи) для поливу вирощуваної сільськогосподарської продукції та має договір на поставку води, є платником збору за спеціальне використання води на загальних підставах.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.