19 червня 2013

ГУ Міндоходів у Запорізькій області відповідає: Фіксований сільськогосподарський податок



Чи може бути платником ФСП фізична особа – підприємець?
            Відповідно до п. 301.1 ст. 301 Податкового кодексу платниками фіксованого сільськогосподарського податку з урахуванням обмежень, установлених пунктом 301.6 цієї статті, можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %.
Згідно з пп. 14.1.235 п. 14.1 ст. 14 зазначеного Кодексу сільськогосподарський товаровиробник для цілей глави другої розділу XIV цього Кодексу – юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням і виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках і водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власно виробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.
З огляду на вищевикладене платниками ФСП можуть бути лише юридичні особи, які відповідають вимогам, установленим Податковим кодексом.


За яких умов юридичні особи можуть бути платниками ФСП?

            Відповідно до п. 301.1 ст. 301 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) платниками фіксованого сільськогосподарського податку (далі - ФСП) з урахуванням обмежень, встановлених п. 301.6 цієї статті, можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.
            Згідно зі пп. 14.1.235 п. 14.1 ст. 14 ПКУ для цілей гл. 2 р. XIV ПКУ, якою встановлено порядок справляння ФСП, сільськогосподарський товаровиробник - юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.
            Відповідно до ст. 302 ПКУ об’єктом оподаткування ФСП для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.
            З урахуванням викладеного, отримати статус платника ФСП можуть юридичні особи:
     - які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснюють операції з її постачання;
     - мають у наявності об’єкт оподаткування, зокрема, площі сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ та багаторічних насаджень),та/або землі водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ);
     - у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 75 відсотків.

З якого часу мають право зареєструватись платниками фіксованого сільськогосподарського податку  сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення?
Відповідно до п. 301.2 ст. 301 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом злиття або приєднання, можуть бути платниками податку в рік утворення, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік всіма товаровиробниками, які беруть участь у їх утворенні, дорівнює або перевищує 75 відсотків. Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом перетворення платника податку, можуть бути платниками податку в рік перетворення, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків (п. 301.3 ст. 301 ПКУ). Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом поділу або виділення, можуть бути платниками податку з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків (п. 301.4 ст. 301 ПКУ).
Які податки та збори не сплачують платники ФСП?

Відповідно до п. 307.1 ст. 307 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) платники фіксованого сільськогосподарського податку не є платниками таких податків і зборів:
     а) податку на прибуток підприємств;
     б) земельного податку (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва);
     в) збору за спеціальне використання води;
     г) збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (у частині провадження торговельної діяльності).
            Згідно з п. 307.2 ст. 307 ПКУ податки і збори, не зазначені у пункті 307.1 цієї статті, сплачуються платником податку в порядку і розмірах, установлених ПКУ, а єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування - в порядку, визначеному Законом України ”Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

З якого часу мають право зареєструватись платниками ФСП новоутворені сільськогосподарські  товаровиробники?

Відповідно до п. 301.5 ст. 301 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) новоутворені сільськогосподарські товаровиробники можуть бути платниками податку з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків.
            При цьому згідно з п. 305.3 ст. 305 ПКУ попередній податковий (звітний) рік для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників – це період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.


Що є об’єктом оподаткування ФСП?

Відповідно до ст. 302 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ об’єктом оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

У яких випадках сільськогосподарський товаровиробник може отримати довідку про набуття статусу платника ФСП за заявою?
Згідно з п. 308.3 ст. 308 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) довідка про набуття або підтвердження статусу платника фіксованого сільськогосподарського податку (далі – ФСП) видається протягом 10 робочих днів з дати подання сільськогосподарським товаровиробником податкової декларації або заяви органом державної податкової служби за місцезнаходженням такого платника (місцем перебування на податковому обліку).
            Така довідка може надаватись сільськогосподарському товаровиробнику за заявою для надання її до органу державної податкової служби за місцем розташування земельної ділянки, орендодавцю земельної ділянки, який відповідно до норм пп. 282.1.10 п. 282.10 ст. 282 ПКУ має право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що передаються в оренду платнику ФСП, тощо.

За якою формою сільськогосподарські товаровиробники подають розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва для набуття і підтвердження статусу платника ФСП ?

            Відповідно до п.308.1 ст.308 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями cільськогосподарські товаровиробники для набуття і підтвердження статусу платника фіксованого сільськогосподарського податку щороку, до 20 лютого, подають станом на 1 січня поточного року, зокрема, розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва - органам державної податкової служби за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.
            Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.12.2011 № 772, який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 06.04.2012 за № 510/20823.

Чи необхідно індексувати нормативну грошову оцінку сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), яка є базою оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком ?

            Відповідно до ст. 303 гл. 2 р. XIV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ)  базою оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), проведена  станом на 1 липня 1995 року, для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) - нормативна грошова оцінка одного гектара ріллі в Автономній Республіці Крим або в області, проведена  станом на 1 липня 1995 року.
            Положення гл. 2 р. XIV ПКУ, яка визначає порядок справляння фіксованого сільськогосподарського податку, не передбачає проведення індексації бази оподаткування фіксованого сільськогосподарського податку: нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ).

Які встановлені ставки ФСП ? 

Відповідно до ст. 304 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду для сільськогосподарських товаровиробників залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування):
     а) для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди) - 0,15;
     б) для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, - 0,09;
     в) для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) - 0,09;
     г) для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, - 0,03;
     ґ) для земель водного фонду - 0,45;
     д) для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди, - 1,0.
     Під спеціалізацією на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті слід розуміти перевищення частки доходу, отриманого від реалізації такої продукції та продукції її переробки двох третин доходу (66 відсотків) від реалізації усієї власновиробленої сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки.     

Які терміни сплати ФСП?

Відповідно до п. 306.2 ст. 306 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі - ПКУ) сплата фіксованого сільськогосподарського податку проводиться щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця, у розмірі третини суми податку, визначеної на кожний квартал від річної суми податку, у таких розмірах:
     а) у I кварталі - 10 відсотків;
     б) у II кварталі - 10 відсотків;
     в) у III кварталі - 50 відсотків;
     г) у IV кварталі - 30 відсотків.
Платники податку, утворені протягом року шляхом злиття, приєднання або перетворення у звітному податковому періоді, у тому числі за набуті ними площі нових земельних ділянок, уперше сплачують податок протягом 30 календарних днів місяця, що настає за місяцем їх утворення (виникнення права на земельну ділянку), а надалі - у порядку, визначеному п. 306.2 ст. 306 ПКУ (п. 306.3 ст. 306 ПКУ).

До якого бюджету сплачується ФСП?

 Пунктом 306.8 ст.306 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями визначено, що платники фіксованого сільськогосподарського податку перераховують в установлений строк загальну суму коштів на відповідний рахунок місцевого бюджету за місцем розташування земельної ділянки.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.