31 жовтня 2013

Відкриття меморіальної дошки



     Вже минуло 70 років  з дня визволення селища від німецько-фашистських загарбників. А пам'ять живе й досі.
 На відкритті меморіальної дошки були присутні  голова селищної ради Загребельна Г.О., голова Запорізької районної ради ветеранів Скловський В.М., голова ради ветеранів Корінь М.П., директор Кушугумського НВК «Інтелект» Апостолова Т.О., завідуюча КНДЗ «Ромашка» Брижаненко Л.Г., працівники селищної ради, культури та медицини.
  На мітингу  звучали пісні воєнних літ.  Художній керівник Лащ Оксана разом з учасницями колективу «Грація» підготували  композицію «Журавлі». Відчуття від виступу - сльози на очах. Зміна кольорів чорного на білий,  біль війни переростає в світле -  перемогу.
     Звучить метроном. Кожен  його стук  відбиває  пам’ять загиблого воїна. Ми пам’ятаємо.
Урочиста мить біля пам’ятника загиблим воїнам -  встановлення меморіальної дошки   на честь  особливих Героїв Радянського Союзу,  які народилися у селищі Кушугум. Наші герої – Генерал-полковник авіації, льотчик Бабков Василь Петрович, Старший сержант, інструктор Кравець Людмила Степанівна, Повний кавалер ордена Слави, сержант Мусійченко Петро Яковлевич. Вони  являються гордістю нашого селища. (В попередніх номерах газети «Червоний промінь» ви вже ознайомилися про подвиги героїв).
 Велика Вітчизняна війна 1941-1945років нікого не обійшла стороною, зайшла в кожний дім.
«…Осінь 1943рік.  Німці в селищі Кушугум. Очевидці розповідають -  панувало страхіття.
В  жовтні, коли німці йшли з селища, люди ховалися в тунелях( які залишилися після видобування вапняку). Селище горіло. Тунелі наповнювалися чадним газом і димом. Тих людей, які перші ховалися до схованки/тунелі були невисокі/, потім виносили ледь живими. В 1943 році, від наступу радянських військ,  німці  почали швидко тікати,   але з собою хотіли забрати якомога більше «добра» та людей, яких саджали на брички і везли, не знаючи куди, людьми прикривалися. Коли дійшли до Запоріжжя, німцям було вже не до полонених. Люди почали повертатися, йшли у брід, у плавні додому…»
День 14 жовтня 1943року  для селища Кушугум має величезне значення – звільнення  селища від фашистських загарбників.
Воїнів, які загинули в бою – поховали,  в центрі селища знаходиться меморіал.  На  стеллах записані імена тих, хто загинув захищаючи наше селище Кушугум від  німецько-фашистських загарбників.
 Вічна слава героям! Низький уклін!

 


 















 Завідуюча бібліотекою Самохвалова Наталія

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.